Salı , 30 Nisan 2024

Zincirin İki Temel Halkasını Birbirine Güçlü Şekilde Bağlayacağız

KOSGEB, tezgâhlara gelene kadar fahiş fiyatlara ulaşan sebze ve meyvede taşıma sırasında oluşan zayiatı azaltacak bir hamle yaptı. Soğuk Zincir Finansman Destek Programı’nı devreye alan KOSGEB’in bu yeni desteğinden toptancı hallerinde faaliyet gösteren tüccar, komisyoncu meslek mensuplarıyla sebze ve meyve taşımacılığı yapan lojistik firmalar yararlanacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOBİ’lerin leasing yöntemiyle edinecekleri yerli malı ve yeni frigorifik kasa ve ünitelerine 750 bin TL’ye kadar destek vereceklerini açıkladı. Hedeflerinin, meyve sebze zayiatını minimuma indirip KOBİ’lerin maliyetlerini azaltarak tezgâhlardaki yüksek fiyatları düşürmek olduğunu kaydeden Bakan Varank, “Şartları sağlayan tüm KOBİ’lerimizin bu desteği takip etmelerini ve başvurmalarını tavsiye ediyorum.” dedi.

AGRİGENOMİCS HUB

Bakan Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile birlikte Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında inşa edilen AGRİGENOMİCS HUB – Hayvan ve Bitki Genomik Araştırmaları İnovasyon Merkezinin açılışına katıldı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Ankara Valisi Vasip Şahin, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Ankara Üniversitesi Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mesut Güner’in de yer aldığı Ankara Üniversitesi Teknokent’teki törende konuşan Bakan Varank, KOSGEB’in yeni başlattığı destek programının müjdesini verdi. Bakan Varank özetle şunları söyledi:

HAYATIN VAZGEÇİLMEZİ GIDA: Covid-19 salgını hayatın vazgeçilmezi olan bazı ürünlerin değerini bize bir kez daha gösterdi. Bunların başında da gıda geliyor. Malumunuz, salgın döneminde tüketicilerde gözlemlenen stok yapma eğilimi talebi artırarak tarım sektörü üzerinde büyük bir yük oluşturdu. Tüketim tarafında yaşanan bu genişlemenin aksine, mecburen uygulanan kısıtlamalar nedeniyle üretim tarafında ise bir daralma oluştu.

ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: Bu durum bizlere üretimin sürekliliğini sağlayacak tedbirleri zamanında almanın önemini bir kez daha gösterdi. Bugün aslında, üretimde sürdürülebilirlik günümüz dünyasının en önemli konularından biri haline geldi diyebiliriz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın öncülüğünde kurumlarımızın yürüttüğü çalışmalar neticesinde bu konuda dünya geneline kıyasla daha iyi bir noktada olduğumuz açıktır.

DÜZENSİZLEŞEN TEDARİK ZİNCİRİ: Yenilikçi projelerimizle bu başarıyı daha da ileri taşıyacak, vatandaşlarımıza kaliteli ürünü uygun fiyata sunmanın gayreti içerisinde olmaya devam edeceğiz.  Aslında yeri gelmişken Bakanlık olarak bu konuda başlattığımız yeni destek programının da müjdesini sizlerle paylaşmak isterim. Malumunuz son dönemde enflasyon baskısı dikkat çekiyor. Bunda salgın sebebiyle düzensizleşen tedarik zincirlerinin büyük etkisi var.

750 BİN TL’YE KADAR DESTEK: İşte biz de Cumhurbaşkanımızın bu konudaki açıklamaları doğrultusunda hızlı bir şekilde aksiyon aldı ve KOSGEB ile sebze-meyve zayiatını azaltacak ‘Soğuk Zincir Finansman Destek Programı’nı başlattık. Program kapsamında, KOBİ’lerin leasing yöntemiyle edinecekleri yerli malı ve yeni frigorifik kasa ve ünitelerine 750 bin TL’ye kadar destek vereceğiz.

FİNANSMAN MALİYETİNİ KARŞILAYACAĞIZ: Programdan toptancı hallerinde faaliyet gösteren tüccar ve komisyoncularla sebze-meyve taşımacılığı yapan lojistik firmalar yararlanacak. Böylece işletmelerin soğuk hava ünitesi ve soğutucu frigorifik kasa edinimlerinde oluşacak finansman maliyetini karşılayacağız. Hedefimiz, meyve sebze zayiatını minimuma indirip KOBİ’lerimizin maliyetlerini azaltarak tezgâhlardaki yüksek fiyatları düşürmek. Ben buradan şartları sağlayan tüm firmalarımızın bu desteği takip etmelerini ve başvurmalarını tavsiye ediyorum. İnanıyorum ki kamu, özel sektör olarak iş birliği içerisinde bu sorunun da üstesinden birlikte geleceğiz.

EYLEM PLANINDA VAR

Hazine ve Maliye Bakanlığınca ilan edilen Ekonomi Reformları Eylem Planı’nda yer alan “Sebze ve meyve zayiatının azaltılması için soğuk zincir oluşturulmasına destek verilecektir.” eylemi çerçevesinde harekete geçen KOSGEB, toptancı hallerinde faaliyet gösteren KOBİ’ler, komisyoncu meslek mensupları ile sebze/meyve taşımacılığı yapan KOBİ’lerin desteklenmesi için “Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansman Destek Programı”nı yürürlüğe aldı.

YERLİ MALI ve YENİ OLACAK

Program çerçevesinde işletmelerin, yerli malı ve yeni olmak kaydıyla 1 adet soğuk hava ünitesi edinimlerinde oluşacak finansman maliyetinin 10 puanlık kısmını KOSGEB geri ödemesiz olarak karşılayacak. 10 adete kadar olan soğutucu frigorifik kasa veya ünitelerde de aynı uygulama geçerli olacak.

İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLLERİ İMZALANDI

KOSGEB, bu kapsamda Vakıf Leasing, Yapı Kredi Leasing, Halk Leasing, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Kuveyt Türk Katılım Bankası ile iş birliği protokolleri imzaladı. Ayrıca, teminat sıkıntısı çeken işletmeler de “Kredi Garanti Fonu A.Ş’ye Sağlanacak Hazine Desteğine İlişkin Protokol” kapsamında KGF kefaletinden de faydalanabilecek.

Destek Programı detayları için tıklayın.


KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, yeni uygulamaya aldıkları “Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansman Destek Programı” ile ilgili konuştu. Bu program sayesinde soğuk zincir muhafazası ile lojistik yapan frigorifik araçların sayısını arttıracaklarını kaydeden KOSGEB Başkanı Kurt, bu araçların ulaşım noktalarına soğuk hava depolarının kurulmasını sağlayarak zincirin iki temel halkasını birbirine güçlü bir şekilde bağlayacaklarını söyledi.

Destek programı ile ilgili olarak televizyonlara açıklamalarda bulanan KOSGEB Başkanı Kurt, yeni destek programı ile sebze ve meyvede zayiatın önemli kısmının önüne geçmeyi hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:

Zayiat Yüzde 30’larda

Ülkemizde sebze ve meyve üretimi çok yüksek. Bu üretimin belli bir kısmı endüstride değerlendirilirken bir kısmı ihraç ediliyor, bir kısmı da taze sebze ve meyve olarak sofralarımıza geliyor. Ülkemizde sebze ve meyvelerin soğuk zincir vasıtası ile taşınmasına yönelik birçok çalışma var. Taşıma sırasındaki zayiatın yüzde 30’larda olduğu söyleniyor. Şu anki uygulama ile marketlerin depolarına giren ürünlerde bile yüzde 20’lere varan oranlarda zayiat oluyor. Hedefimiz bu zayiatı her geçen gün biraz daha aşağı çekerek vatandaşımızın sofrasına daha ucuz sebze ve meyve götürülmesini sağlamak.

Çok İyi Dizayn Etmek Gerekir

Tabii ki tek başına soğuk zincir yöntemi ile sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın önüne geçmemiz mümkün değil, bu sadece zincirin bir halkasıdır. Zinciri baştan sona çok iyi dizayn etmek gerekir. Biz Türkiye olarak çok ciddi bir şekilde tarımsal üretim gerçekleştiriyoruz. Hem meyve – sebze tüketiminde hem de ihracatında dünya ülkeleri arasında önde gelen ülkelerden biriyiz.

Büyük Bir Sorunumuz Var

Ürünlerin üretiminden sonraki taşıma aşamalarında büyük bir sorunumuz var. Taşıma sırasında üstü açık araçlarda meyve ve sebze taşındığını görebiliyoruz. Bu taşıma sistemi ürünün kalitesini düşürürken aynı zamanda raf ömrünü de azaltıyor.

Soğuk Zincir Muhafazası

KOSGEB olarak yeni uygulamaya aldığımız “Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansman Destek Programı” ile soğuk zincir muhafazası ile lojistik yapan frigorifik araçların sayısını arttırıp bu araçların ulaşım noktalarına da soğuk hava depolarının kurulmasını sağlayarak zincirin iki temel halkasını birbirine güçlü bir şekilde bağlayacağız.

10 – 12 Milyon Ton Çöpe Gidiyor

Bugün sebze ve meyvede yaşanan zayiat ürün fiyatlarına yansıyor, bunun bedelini vatandaşımız daha pahalı ürün alarak ödüyor. Her üretilen ürüne gübre harcanıyor, enerji harcanıyor, emek harcanıyor. Bunların hepsi bir maliyet. Yüzde 20 diye telaffuz edilen rakamı, yılda 50 – 60 milyon ton meyve ve sebzenin üretildiği ülkemizde 10-12 milyon tonunun çöpe gittiğini düşünürsek daha iyi anlamış oluruz. Yeni destek programımızla bu ürün zayiatının önüne ne kadar geçebileceğiz bunu ölçme ve değerlendirme kriterlerimizle takip edeceğiz.

Başvurular Başladı

Sektör olarak baktığımızda Türkiye’de sebze hallerinde faaliyet gösteren yaklaşık 8 bin 500 KOBİ var. Bunun yanında lojistik firmaları veya tekil olarak taşımacılık işi yapan işletmelerimiz var. Bu işletmelerimizin hepsi potansiyel başvuru yapabilecek adaylardır. Başvurularımız başlamış durumda. Destekten faydalanmak isteyen işletmeler e-Devlet üzerinden başvuru yapabilmektedirler. Destek Programı detayları için tıklayın.

Bakan Varank Açıklamıştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AgriGenomics Hub-Hayvan ve Bitki Genomik Araştırmaları İnovasyon Merkezinin açılışında KOSGEB’in Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansman Destek Programı’nı duyurdu. Bugün açılan destek programından toptancı hallerinde faaliyet gösteren tüccar, komisyoncu meslek mensuplarıyla sebze ve meyve taşımacılığı yapan lojistik firmaları yararlanacak.  KOBİ’lerin leasing yöntemiyle edinecekleri yerli malı ve yeni frigorifik kasa ve ünitelerine destek verilecek.

Yerli ve Yeni Olacak

Program çerçevesinde işletmeler, yerli malı belgesine sahip ve yeni olmak kaydıyla 1 adet soğuk hava ünitesi alımlarında oluşacak finansman maliyetinin 10 puanlık kısmı geri ödemesiz olarak karşılanacak. 10 adete kadar olan soğutucu frigorifik kasa veya ünitelerde de aynı uygulama geçerli olacak.

KGF Kefaleti

KOSGEB; Vakıf Leasing, Yapı Kredi Leasing, Halk Leasing, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Kuveyt Türk Katılım Bankası ile iş birliği protokolleri imzaladı. Ayrıca, teminat sıkıntısı çeken işletmeler de “Kredi Garanti Fonu A.Ş’ye Sağlanacak Hazine Desteğine İlişkin Protokol” kapsamında KGF kefaletinden de faydalanabilecek.

Destek Programı detayları için tıklayın.

Ayrıca Kontrol Edin

KOSGEB 2024-2028 yılı Stratejik Planı ile destekleri açıklandı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işletmelere yönelik çeşitli destekler …

Sohbet başlat
Desteğe mi ihtiyacınız var?
Scan the code
Merhaba ,

Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Steroid Fiyatları 2024