Seracılık Hibe Desteği Nasıl Alınır? Sera genel olarak tarım üretiminin mevsimlere bağlı kalınmaksızın bütün bir yıl boyunca yapılabilmesine olanak veren üstü örtülü suni tarım alanlarına verilen addır ve Sera tarımı için verilecek hibe ve destekler devlet tarafından verilmektedir.
Sera tarımı için verilecek hibe ve destekler devlet tarafından verilmektedir.
Sera genel olarak tarım üretiminin mevsimlere bağlı kalınmaksızın bütün bir yıl boyunca yapılabilmesine olanak veren üstü örtülü suni tarım alanlarına verilen addır. Seracılığın genel kabulü, üretilmesi planlanan mahsul için gerekli ışık, ısı, nem ve havanın suni olarak oluşturulması durumudur.
Seracılık Hibe Desteği Söz konusu şartlar sağlanırsa;
- Tarım için yeterli olmayan bölgelerde bile tarımsal ekonomik verimlilik artar,
- Aynı yıl içerisinde birden fazla mahsul elde edilir,
- Mevsime bağlı kalmaksızın, her dönem mahsul alınabilir,
- Mahsulün kalitesi ve randımanı artar,
- Dönemsel işgücü sorunu ortadan kalkar, yılın her zamanı istihdam olanağı sağlanır.
Seracılık Hibe Desteği Nelerdir?
Örtü altı yetiştiriciliği olarak da bilinen seracılık faaliyetleri için KOSGEB ilk kez KOBİGEL 2019-01 proje teklif çağrısı ile akıllı seralara destek vermektedir. Bunun yanında geleneksel seracılık faaliyetleri için ise farklı devlet birimleri tarafından hibe ve krediler ile girişimciler desteklenmektedir. Örtü altı yetiştiriciliğine dair devlet destekleri;
- Yatırım aşamasında sağlanan destekler,
- İşletme aşamasında sağlanan destekler
olarak ikiye ayrılmaktadır.
Yatırım aşamasında sağlanan destekler, daha önce örtü altı yetiştiriciliği yapmamış ve bu alanda ilk kez faaliyet gösterecek çiftçiler için;
- Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projesi (KKYDP) çerçevesinde; sera hibe desteği 2019 yılı sonuna kadar kırsal alanda ekonomik gelişmeyi sağlamak ve tarımda istihdamı arttırmak için kadın ve genç girişimcilere öncelik verilerek, 3 dekardan küçük olmamak üzere yapılan sera projelerine, (KDV hariç) 2 milyon TL üst limite kadar %50 hibe desteği sağlanabilmektedir.
- Genç Çiftçi Projesi çerçevesinde; yirmi bin nüfusun altındaki yerleşim birimlerinde ikamet eden 18-41 yaş arası genç çiftçilerin, kendilerinin ya da eşlerinin başka hiçbir yerde çalışmıyor olmaları ve vergi borcu bulunmaması koşuluyla, hibe sözleşmesi imzalanarak istenen şartları yerine getirmeleri durumunda 30 bin TL’ye kadar hibe yoluyla destek verilmektedir.
- Ayrıca Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nce yayınlanan karar ile hazineye ait bazı taşınmaz alanlarda seracılık faaliyeti yapacaklar için yer tahsisi edilmesine karar verilmiştir.
İşletme aşamasında ise örtü altı yetiştiriciliği yapan çiftçi ve teknoloji geliştiriciler için;
- KOSGEB KOBİGEL 2019-01 “İmalat sanayi sektöründe dijitalleşme sürecine katkı sağlayabilecek yerli teknoloji geliştirici KOBİ’lerin desteklenmesi” proje teklif çağrısı kapsamında akıllı seralara 6 dijital teknoloji için 650bin TL.’ye kadar destek verilmektedir. Bu destekten faydalanabilmek için 2 Mayıs 2019 tarihine kadar proje başvuru dosyası hazırlanması gerekmektedir. Başvuru koşulları, uygunluk ve ne kadar destek alabileceğinizi hesaplamak için tıklayınız.
- Ayrıca mazot, gübre, sigorta, elektrik gibi sarfiyatlarda ise belirli yüzdelerde indirim ve hibeler yapılmaktadır.