Nitelikli Personel İstihdam Desteği KOSGEB’in verdiği nitelikli eleman desteği günümüzde son derece önem taşımaktadır. Şirketler artık sıradan personeller yerine alanında uzman olan kişileri tercih ediyorlar.
KOSGEB’in verdiği nitelikli eleman desteği günümüzde son derece önem taşımaktadır. Bilindiği üzere çağın da ilerlemesi ile birlikte nitelikli iş gücü şirketler için olmazsa olmaz bir değer haline gelmiştir. Şirketler artık sıradan personeller yerine alanında uzman olan kişileri tercih ediyorlar.
Nitelikli Personel İstihdam Desteği Ne İşe Yarar?
Pek çok alanda işletmeler uzman eleman arayışına girmişlerdir. En çok nitelikli eleman aranan alanlar pazarlama, üretim sektörleri, ticaret sektörleri ve Ar-Ge sektörüdür. Elemanlar uzman olduğu zaman talep etmiş oldukları ücretlerde de artış olacaktır. KOSGEB Nitelikli Eleman İstihdam Desteği 2021 tam da bu noktada maaş veren işletmelerin yardımına koşuyor.
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği maaş vermek için işletmeler bu destekten faydalanmak istiyorlar. İş gücü maliyetinin artması ile birlikte böylece işletmeler fazla masraflardan kurtulmuş oluyorlar. Böylece hem şirketler istedikleri elemanları işe almış olarak üretimde artık yaşanıyor hem de ülkede işsizlik azalarak, istihdam da artmış oluyor.
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteğinden Faydalanmak için Şartlar Nelerdir?
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği şartları başvurudan önce mutlaka eksiksiz olarak yerine getirilmelidir. Aksi halde yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
- Bahsi geçen nitelikli eleman işletmede son 12 ay içinde istihdam edilmemiş olmalıdır.
- Nitelikli eleman olarak gösterilen kişi en az ön lisans mezunu olmalıdır. Daha aşağı seviye eğitim düzeyinde olan bireyler nitelikli eleman olarak değerlendirilmeyecektir.
- Nitelikli eleman, işletmede yarı zamanlı ya da serbest çalışan olarak görülmemelidir. Söz konusu kişi işletmede mutlaka tam zamanlı çalışan olarak görülmelidir.
- İşletmenin tüm çalışanları için nitelikli eleman desteği almanız mümkün değildir. En fazla 2 kişi için bu destek planından faydalanmanız mümkündür. Aynı anda 2’den fazla elemanların başvuruları değerlendirmeye alınmaz.
- Destek programı toplamında en fazla 4 personel faydalandırılabilir.
- Nitelikli eleman desteğinden faydalanmak isteyen işletmelerin; nitelikli elemanın işe giriş tarihinden önceki işletmenin son 2 (iki) aya ait SGK Tahakkuk Fişlerinin gün sayısı toplamının en az 120(yüz yirmi) gün olması gerekir. Nitelikli eleman desteğinde işletmenin faaliyet gösterdiği alan Öncelikli_Teknoloji_Alanları_Tablosunda belirtilen öncelikli teknoloji alanlarında veya teknopark sınırları içerisinde faaliyet gösteren işletmeler ise bu prim gün şartı aranmamaktadır. Son iki ayda 120 gün ödenmiş primi bulunmayan işletmeler bu fırsattan faydalanamazlar fakat KOSGEB’in verdiği diğer desteklerden faydalanabilirler.
KOSGEB’ten maaş için destek verilmesi günümüzde iş gücüne olan ihtiyacın artması ile birlikte daha da önemli bir hal almaktadır. KOSGEB Nitelikli Eleman İstihdam Desteği 2021 sayesinde ülkedeki nitelikli elemanların sayısının artırılması ve ekonomiye destek olmak amaçlanmaktadır.
Destek oranı: %60
2021 yılı net maaş alt limitleri
- 2 yıllık meslek yüksekokulu ve ön lisans mezunları için en az 3.600.- (üçbinaltıyüz) TL.,
- 4 yıllık lisans mezunları için en az 4.300.- (dörtbinüçyüz) TL.
- Yüksek lisans mezunları için en az 5.000.- (beşbin) TL.
- Doktora mezunları için en az 5.700.- (beşbinyediyüz) TL.’dir.
Nitelikli Eleman İstihdam Desteği kapsamında istihdam edilecek elemanın; yeni mezun, kadın, engelli, birinci derece şehit yakını veya gazi olması halinde destek oranına %20 (yirmi) ilave edilir.
Nitelikli Eleman Desteği Neden Önemlidir?
Nitelikli eleman desteği iş gücüne olan ihtiyacın artması ile ön plana çıkan bir eksiklik haline geldi. Bu destek sayesinde bu eksikliğin kapanması ön görülmüştür.
Nitelikli iş gücüne sahip olan bir işletme olmak, ticari faaliyetlerin yürütülmesi için oldukça önemlidir. İşletmelerin nitelikli ve kendi alanında yeterli bilgiye sahip çalışanlara iş vermeleri tavsiye edilmektedir. KOSGEB nitelikli eleman desteği maaş desteği sunduğundan bu elemanların ücretleri kolaylıkla ödenmiş oluyor.
KOSGEB Nitelikli Eleman SGK Desteği En Çok Hangi Alanlarda Veriliyor?
- Dış ticaret faaliyetlerinde bulunan kişilere,
- Gıda üretim sektöründe yer alan firmalara,
- Pazarlama şirketlerine verilmiştir.
Nitelikli Personel İstihdam Desteği Şartları Nelerdir?
Nitelikli eleman desteği 2021 şartları eksiksiz olarak yerine getirmek önemlidir.
- Maaş desteği verilecek elemanın başvuru yapan işletmede en az 1 sene boyunca çalışmış olmalıdır.
- Adına destek alınacak kişinin mutlaka bir yükseköğrenim seviyesindeki bir kurumdan diploma almış olması gerekiyor.
- Bahsi geçen nitelikli elemanın işletmede yarı zamanlı ya da serbest çalışan niteliğinde olamaz. Bu kişilerin firmada tam zamanlı olarak çalışıyor olması gerekmektedir.
- Başvuruyu yapan işletme, işletmenin her çalışanı için bu başvuruyu yapamaz. İşletmenin bu destekten faydalanabilmesi için en fazla 4 hakkı vardır.
Nitelikli Personel İstihdam Desteği Önemi Nedir?
- Alanında uzman olan çalışanlardan oluşan firmalar başarılı olurlar.
- Yetkin çalışanlar firmaya kazanç sağlar.
- Nitelikli elemana sahip kurumlar markalaşma değeri olan kurumlar haline gelirler.
- Aynı iş daha kısa zamanda daha verimli bir şekilde yapılmış olur.
- Ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlanmış olur.
- Nitelikli elemanların işsizlik problemi ortadan kalkar.
Yukarıda açıklanan Nitelikli Eleman Desteği hakkında daha fazla bilgi için: