Cumartesi , 20 Nisan 2024

KOSGEB Solucan Gübresi Üretimi Hibe Desteği

KOSGEB Solucan Gübresi Üretimi Hibe Desteği 2020 Yılı

KOSGEB Solucan Gübresi Üretimi Hibe Desteği; özellikle ziraat ve çiftçilikle uğraşan genç girişimciler solucan gübresi üretmek için KOSGEB desteği nasıl alınır merak ediyor. Bu haberimizde sizlere Solucan Gübresi KOSGEB Desteği’nden bahsedeceğiz…

Özellikle ziraat ve çiftçilikle uğraşan genç girişimciler solucan gübresi üretmek için KOSGEB desteği nasıl alınır merak ediyor.

Solucan gübresi özellikle son yıllarda Avrupa ülkelerinde yaygınlaşıp ülkemize de yayılan bir girişimcilik türü. Bilhassa organik tarımın yaygınlaşması ve tüketiciler tarafından organik ürünlerin daha fazla tüketilmeye başlanması ile organik tarım faaliyetlerinde kullanılan bir gübre türü olan solucan gübresine olan ihtiyaç da arttı. Bu sebeple de solucan gübresi üretimi bilhassa tarımsal üretim bölgelerinde bir sektör haline geldi yüzey solucanlarının sindirim sisteminden geçerek elde edilen ve içerdiği organik madde ve enzimlerle yapısında azot, fosfor ve potasyum gibi bitki besin elementlerini bulunduran toprağa ve bitkiye yarayışlı; hammadde içeriği miktarı ile bünyesinde bulunması gereken bitki besin maddesi içeriği ve diğer ölçütler bakımından;

Bitkisel kaynaklı tarla bahçe atıkları ile evsel organik atıklar ve sığır boklarının belli oranlarda karıştırılarak öğütülüp çürümeye bırakılması ve ılık ortam mikroplarınca (bakteri, virüs v.b. mikro organizmalar ) 30–60 gün içinde parçalanması, bozunması ve dönüşmesi ile çürümenin üçüncü aşamasında elde edilen malzemenin yüzey solucanlarına yem olarak verilmesi sonucu, yüzey solucanlarının sindirim sisteminden geçerek elde edilen ve içerdiği organik madde ve enzimlerle yapısında azot, fosfor ve potasyum gibi bitki besin elementlerini bulunduran toprağa ve bitkiye yarayışlı; hammadde içeriği miktarı ile bünyesinde bulunması gereken bitki besin maddesi içeriği ve diğer ölçütler bakımından; katı halde iken en yüksek %35 nem, en az %20 Organik madde, en az %0,5 toplam Azot, Organik azot: alt üst sınır yok, en fazla %7 (N+P+2O5+K2O), : 8–20 C/N’ye sahip ve güçlü enzimler içeren organik gübre.

  • Ambalaj üzerinde beyan edilmesi gereken zorunlu içerik. Organik madde miktarı,
  • Toplam azot miktarı, organik azot miktarı, Maksimum nem,
  • C/N oranı Suda Çözünür Potasyum Oksit (K2O) oranı,
  • Toplam Fosfor Pentaoksit (P2O5) değerleri, toplam hümik asit ve Fulvik asit değerleri beyan edilmiş olmak.

Küçücük bir kutunun içinde üretimine başlayıp çok daha geniş ve büyük tesislerde üretimine devam edilebilen solucan gübresi özellikle düşük başlangıç maliyetleri ve kolay işe başlama süreçleri sebebiyle birçok genç girişimci tarafından çok sık tercih ediliyor. Başlangıç maliyetleri he ne kadar çok düşük olsa da daha sonrasında işi büyütebilmek ve ticari anlamda daha fazla kazanç sağlayabilmek için belli bir miktarda tesisleşmeye ihtiyaç duyuluyor. Bu nokta da ise solucan gübresi üretecek girişimcilerin yardımına bazı devlet destekleri yetişiyor. Bunların başında ise KOSGEB’in verdiği ileri girişimci desteği yer alıyor.

Solucan Gübresi Üretimi KOSGEB Desteği Kimler Alabilir?

Esas olarak solucan gübresi desteği ile diğer tip organik gübre desteği arasında bir fark yok. KOSGEB genç veya yeni girişimcilere 260.000 TL‘ye kadar yeni iş kurulumu desteği vermekte. Bu desteklerden KOSGEB’in ilan etmiş olduğu İleri_Girişimci_ProgramıKapsamındaki_Nace Kodları listesinde yer alan alanlarda faaliyet göstermek isteyen girişimciler faydalanabiliyor. Listeye baktığımızda solucan gübresi yetiştiriciliği de KOSGEB tarafından destek kapsamına alınmış ve Solucan gübresi üretimi NACE kodu: 20.15.01 olarak tanımlanmıştır. Ancak burada unutulmaması gereken KOSGEB’in destek vermek için iyi bir iş planı hazırlanması ve KOSGEB’in verdiği girişimcilik eğitimlerini tamamlamış olmayı şart olarak koştuğu. Başvuru kılavuzu için tıklayınız.

Solucan Gübresi Üretimi KOSGEB Desteği Kapsamı Nedir?

Solucan gübresi NACE kodu Orta-Yüksek teknoloji seviyesinde olduğundan; Girişimciliği Geliştirme Destek Programı İleri Girişimcilik kapsamında 2020 yılında KOSGEB tarafından %75’i 200.000 TL’ye kadar Makine-Teçhizat ve Yazılım desteği olarak belirlenmiş durumda. Bunun yanında; 10.000 TL’ye kadar Kuruluş Desteği, 10.000 TL’ye kadar Mentorluk, Danışmanlık ve İşletme Koçluğu desteği, 5.000 TL’ye kadar Sertifika Desteği ve iki sene boyunca sene sonlarında yatan SGK prim gün sayısına göre de toplamda 50.000 TL’ye kadar Performans Desteği alınabilmekte. Ancak burada unutulmaması gereken bu rakamların desteğin üst sınırı olduğu ve sunulan projeye göre verilecek destek miktarının en fazla 260.000 TL ile sınırlı olmak üzere KOSGEB tarafından belirleneceği.

 

Programla ilgili detaylı bilgi almak ve/veya işplanınızı birlikte hazırlamak için aşağıdaki resme tıklayınız:

Ayrıca Kontrol Edin

FOSTER İstihdam Taahhütlü KOBİ Destek Programı İkinci Teklif Çağrısı

İlk hibe desteği çağrısı büyük ilgi gören FOSTER Projesi İstihdam Taahhütlü KOBİ Destek Programı kapsamında …

Sohbet başlat
Desteğe mi ihtiyacınız var?
Scan the code
Merhaba ,

Size nasıl yardımcı olabiliriz?