İTÜ Çekirdek ’te Geliştir, Dünyayı İyileştir! COVID-19 Çağrısı. 2012 yılından bugüne bir girişimcinin ihtiyacı olan her şeyi bir arada sunan İ.T.Ü. (İstanbul Teknik Üniversitesi) Çekirdek olarak, bu kez de kapılarımızı yeni tip Koronavirüs’e (COVID-19) çözüm üreten girişimler için açtık!
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve milyonlarca kişiye bulaşarak neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile mücadelede çözüm sunacak teknolojileri bekliyoruz. Tespit yöntemlerinden respiratör teknolojilerine; sterilizasyon çözümlerinden ventilatöre kadar birçok aşaması bulunan bu sürece benim de katkı sunacak bir girişimim var diyorsan “İTÜ Çekirdek’te Geliştir, Dünyayı İyileştir” diyoruz!
COVID-19 ile mücadele kapsamında en çok ihtiyaç duyulanlar:
- Dezenfektanlar,
- Maske,
- Koruyucu kıyafetler,
- Doğrulama ölçütleri (duyarlılık, özgüllük, doğruluk, kesinlik, doğrusallık) uluslararası kabul görmüş sınırlar içerisinde olan tanı kitleri,
- Yoğun bakım ünitelerinde kullanılan cihazlar,
- Ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipmanlar,
- İlaç,
- Aşı,
- Salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamaları,
- Ventilatör
İTÜ Çekirdek Ventilatör Çağrısı
COVID-19’un yayılması ile birlikte birçok ülkede enfekte hasta sayısı hızlı artıyor. Özellikle COVID-19 hastalarının %20’sinin hastaneye yatırıldığı ve %5’inin yoğun bakım ünitesine alınması gerektiği düşünülürse ventilatörlere olan ihtiyacın son derece yüksek olduğu görülüyor! İhtiyacı olan hastaneler için “düşük maliyetli ve yapımı kolay bir ventilatör üretirim” diyen girişimcilere “İTÜ Çekirdek’te Geliştir, Dünyayı İyileştir” diyoruz!
Ne sunuyoruz?
İTÜ Çekirdek olarak, her aşamadaki teknoloji girişimcisine ilham olmak ve destek vermek, onların pazardaki başarısına katkı sağlamak için bir girişimcinin ihtiyacı olan; sermaye (52 milyon TL’ye varan), fiziksel ortam, eğitim, danışmanlık, mentorluk, network, kurumsal iş ortakları, basın ve PR gibi destekleri bir arada sunuyoruz. Sunduğumuz desteklerle UBI Global endeksine göre dünyada üniversitelere bağlı kuluçka merkezleri sıralamasında ilk 5’te yer aldık. Bugüne kadar 2.424 girişim destekledik ve girişimlerimizin cirosu 140 milyon TL’yi aştı. 135 milyon TL yatırım alan girişimlerimizin toplam değerlemesi ise 1 milyar 270 milyon TL’ye ulaştı.
Peki yeni tip koronavirüs nedir?
Koronavirüs’ün yeni bir türü olarak, COVID-19 şeklinde adlandırılan bu virüs ilk kez Çin’in Wuhan şehrinde tespit edildi. (COVID 19 kısaltmasında, ‘CO’ korona için, ‘VI’ virüs için ve ‘D’ ise (İngilizce’deki “disease” kelimesinin ilk harfi) hastalık için kullanılmaktadır). Daha önce bu hastalık için ‘2019 yeni koronavirüs’ veya ‘2019-nCoV’ ifadeleri kullanılıyordu.
Çin’de ortaya çıkmasının ardından tüm kıtalara yayılan virüs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edildi.
COVID-19 virüsü; Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) ve bazı soğuk algınlığına yol açan virüsler ile aynı aileye bağlı, yeni tip bir virüs olma özelliğine sahip.
COVID-19 virüsü nasıl bulaşır?
Virüs; hastalığa yakalanmış kişinin (öksürerek ve hapşırarak) solunum yolu ile ortama yaydığı damlacıklar ile doğrudan temas edilmesi veya virüs bulaşmış yüzeylere dokunulması halinde bulaşır. COVID-19 virüsü, yüzeylerde saatlerce yaşayabilse de basit dezenfektanlar virüsü öldürmekte.
Koronavirüsün belirtileri nelerdir?
Ateş, öksürük ve nefes darlığı hastalığın temel belirtileri arasında yer almakta. Daha ciddi vakalarda bu enfeksiyon zatürre veya solunum güçlüğüne neden olabilmekte. Bununla birlikte nadiren ölüme yol açmakta. Bu belirtiler COVID-19’dan daha yaygın olarak görülen grip veya soğuk algınlığı belirtileriyle benzerlik gösterir. Dolayısıyla bir kişide COVID-19 olup olmadığını doğrulamak için test yapılması gerekmektedir.
Kaynak:
https://www.unicef.org/turkey/koronavirusu-hastaligi-covid-19-anne-babalarin-bilmesi-gerekenler