Perşembe , 18 Nisan 2024

101-1 Süt Üreten Tarımsal İşletmeler

101-1 SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELER

101-1 Süt Üreten Tarımsal İşletmeler

Süt üreten tarımsal işletmelere yatırım projelerinin alt ve üst sınırları nedir?

Süt üreten tarımsal işletmelere yatırım projelerinde TKDK’ya sunulan uygun harcama tutarının en az 15.000 Avro, en fazla 1.000.000 Avro arasında olanları desteklenecektir.

Bu tedbir kapsamında desteklenebilecek tarımsal işletmeler hangileridir?

Bu alt tedbirde mevcut tarımsal işletmelerin modernizasyonu, genişletilmesinin yanı sıra yeni tarımsal işletme kurulumu da desteklenmektedir.

Mevcut küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmeler:

a)  En az 10, en fazla 120 süt ineği kapasitesine veya

b)  En az 50, en fazla 500 süt veren koyun kapasitesine veya

c)  En az 50, en fazla 500 süt veren keçi kapasitesine sahip olmalıdır.

7,8,9 baş süt ineği kapasitesine sahip olan tarımsal işletmeler yatırımın sonunda en az 10 baş süt ineği kapasitesine ulaşacağına ilişkin taahhütname sunarak başvuruda bulunabilirler.

Mevcut tarımsal işletmenin ahır/ağıl kapasitesi, yeni ahır/ağıl yapımı durumunda ise yeni yapılacak ahır/ ağıl kapasitesi yukarıda belirtilen kapasite değerleri ile uyumlu olmalıdır.

101-1 Süt Üreten Tarımsal İşletmeler yatırım projelerinde destek miktarı hangi durumlarda değişiklik gösterir?

Uygun harcama tutarının %50’si kadar olan destek miktarı;

•  Başvuru sahibi (gerçek kişi durumunda kendisi, tüzel kişiliklerde ise tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili kişi) başvuru sunulduğu tarihte 40 yaşın altında olan genç çiftçilerin sahip olduğu tarımsal işletmelere yatırımlar için Kamu Katkısı %55, Başvuru Sahibi katkısı %45,

•  Dağlık alanlardaki tarımsal işletmelere yatırımlar için Kamu Katkısı %60, Başvuru Sahibi katkısı %40 (Bakınız: www.tkdk.gov.tr: Dağlık Alanlar Listesi),

•  Başvuru sunulduğu tarihte 40 yaşın altında olan genç çiftçilerin (gerçek kişi durumunda kendisi, tüzel kişiliklerde ise tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili kişi) sahip olduğu dağlık alanlardaki tarımsal işletmelere ait yatırımlar için Kamu Katkısı %65, Başvuru Sahibi katkısı %35 olacaktır.

Mevcut kapalı ahırı yıkıp yeni bir kapalı ahır yapımı uygun harcama olarak değerlendirilir mi?

Her ne şekilde olursa olsun yeni bir kapalı ahır yapımı uygun harcama değildir. Açık ya da yarı açık ahırların yapımı / genişletilmesi / modernizasyonu ve mevcut kapalı ahırların sadece modernizasyonu uygun harcamadır.

Gıda mühendisi diplomam 101-1 süt üreten tarımsal işletmeler yatırım alt tedbiri kapsamında mesleki yeterlilik kriterini sağlar mı?

Evet, mesleki yeterlilik koşulu sağlanmaktadır.

101-1 süt üreten işletmeler yatırım alt tedbirinde yeni işletme kurulumuna izin veriliyor mu?

Yatırım sonunda IPARD programında belirtilen hayvan kapasite aralıklarının sağlanması koşuluyla, başvuru çağrı rehberinde belirtilen başvuru koşullarına uygunluk sağlayanlar yeni tarımsal işletme olarak başvuru yapabilirler.

3 yıllık büyükbaş hayvan kayıt sistemine kayıtlıyım. Küçükbaş yetiştiriciliğine geçmek istiyorum. Büyükbaştaki tecrübem küçükbaş yetiştiricilik için mesleki yeterlilik kriterini karşılar mı?

Evet, mesleki yeterlilik koşulu sağlanmaktadır.

Ayrıca Kontrol Edin

Hızlı Destek Programı hakkında Sık Sorulan Sorular

Pandemiden etkilenen imalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’na ilişkin sizlerden gelen soruları derledik. …

Sohbet başlat
Desteğe mi ihtiyacınız var?
Scan the code
Merhaba ,

Size nasıl yardımcı olabiliriz?